Beyaz Benek Tedavisi & Alınabilecek Önlemler

Maalesef Oranda tankımda beyaz benek paraziti olmuş;

editor_6aaaec1080220_86f4ba92.webp  editor_6aaaec1a14674_0c6fe1a5.webp

Geçen hafta aramıza petshoptan katılan teleskop balıkları ile geldiğini düşünüyorum. Hızlıca tedavisine başlayıp yöntemlerimi paylaşacağım.

Kullandığım tedavi yöntemi;

Öncelikle canlı türümüze göre ısımızı arttırıyoruz, izmirde zaten balıklarık 28 dereceye alışkın olduğu için kademeli olarak ısıyı 28'e yükselteceğim ancak normalde Orandalar için bu ısı çok yüksektir sadece benim balıklarım uzun zamandır bütün yazı bu ısıda geçirdiği için yükseltiyorum. Kullanacağım ilacın etkisini azaltmaması için dış filtremdeki purigen'i de çıkaracağım, kimyasal filtrasyon malzemelerinin(Aktif karbon, Purigen, zeolit gibi) çıkması gerekiyor.

Sıcaklığı arttırmamızdaki neden bu parazitin döngüsünü hızlandırmaktır, bu parazit önce balığın üstünde beslenir sonra yere düşer çoğalmaya başlar ve son olarak tekrar yüzmeye başlayarak yeni balık ararlar. Biz ısıyı arttırarak çoğalma evresine geçmesini sağlayacağız. Çünkü bu parazit balığın üstünde iken ilaçlara karşı dirençlidir en kolay kurtulma evresi serbest yüzüşe geçtikleri aşamadır.

İyotsuz kaya tuzu veya akvaryum için üretilen tuzlardan ekleyeceğim, akvaryumum yaklaşık 240 litre normalde 10 tatlı kaşılığı öneriliyor ancak ben 5 tatlı kaşığı kullanacağım. Burada dikkat edilmesi gereken şey beslenen türün tuza karşı hassasiyetidir, orandalar bu tuzu kolaylıkla tolere edebilir ancak neon tetralar için tuz öldürücü olabilir. Bu tuz hem balıklardaki stresi azaltır (vücudunda açılan mikroskobik deliklerden vücuda dolan fazla suyu azaltmaya yardımcı) hem de serbest yüzüşteki parazitleri dehidrasyon ile öldürmeye yarar ve son olarak balığın mukus tabakasını güçlendirir parazitin tekrar tutunmasına engel olur.

Uzun yıllardır beğenerek kullandığım Crystalpro Spotex ile de tedavinin son adımını uygulayacağız. İlaç kullanımından 2 gün sonra %25 lik bir dip çekimi yapacağım ve 2-3 gün sonra dip çekimini tekrarlayacağım.

Şimdi gelelim beyaz benek hastalığına nasıl engel olabileceğimize;

Öncelikle bilinmedik yerlerden canlı almamaya dikkat etmeliyiz, canlıyı seçerken de bulunduğu tanktaki tüm balıkları gözlemlemek gerekiyor. Üzerlerinde beyaz noktalar var mı? Kuyruklarında erimeler var mı? Halsizlik, nefes almada zorluk ve vücutta bozukluk var mı diye kontrol etmemiz şart. 

Tabi bazen bu da işe yaramıyor en garanti yöntem ise "Karantina Tankı" kullanmak. Tabi bu hem yer hem malzeme ister herkese uygun olmuyor ancak en garanti yöntem yeni aldığınız canlıları akvaryumunuza eklemek önce karantina tankında gözlemlemektir. Bir kaç gün metilen mavisi kullandığımız karantina tankında balığı gözlemleyip sağlığından emin olduktan sonra ana tanka almak gerekir.

Tedavideki sonuçları paylaşmaya devam edeceğim, umarım en kısa sürede kayıpsız kurtuluruz.

Beğeni, yorum ve tüm forum özelliklerinden yararlanmak içinTüm özellikler için üye olun.

Şu an okuyanlar 0

Şu an başka okuyucu görünmüyor.

Yorumlar (2)

Yorum yazmak ve tartışmaya katılmak içinYorum için üye olun.

Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede kurtulursunuz 🙏

Yanıtlar (1)
Karidesci kullanıcısına yanıt

Teşekkürler hocam 🙏