Akvaryum Bakımı Gerçekten Zor Mu?

Akvaryum hobisine yeni başlayanlar veya başlamayı düşünenler için en yaygın mitlerden biri, bu işin çok zor ve zahmetli olduğudur. Oysa doğru bir kurulumla akvaryum, evinizdeki en az uğraş gerektiren ve en keyifli hobilerden birine dönüşebilir!

Önemli bir ipucu: Küçük akvaryumların bakımı, büyük olanlara göre daha zordur. Çünkü hacim küçüldükçe su değerlerini dengede tutmak zorlaşır. Hobide zorlanmak istemiyorsanız, ilk kurulumda şu temel noktalara dikkat etmelisiniz:

İyi Bir Filtrasyon

Akvaryumunuzun hacmini saatte 3-5 kez çevirebilecek kapasitede bir filtre şarttır. Örneğin 100 litrelik bir tankınız varsa, en az 300 lt/h; balık yükünüze veya türüne göre 500 lt/h gücüne kadar bir filtre tercih etmelisiniz. Ben şahsen dış filtreleri öneririm; hem bakteri kolonizasyonunu mükemmel destekler hem de bakımı oldukça pratiktir.

Sabit Isı

Beslediğiniz türün ihtiyaçlarına uygun, sabit bir ısı yakalamak için kaliteli bir ısıtıcı kullanmalısınız. Özellikle küçük hacimli tanklarda gece-gündüz sıcaklık farkı 3-4 dereceyi bulabilir ki bu balıklarınız için oldukça stres vericidir. Sıcaklığı mevsime ve türünüze göre optimize edebilirsiniz. Örneğin ben Oranda balıklarım için yazın 26 derecede sabitliyorum; aslında bu tür için 26 derece biraz yüksek olsa da İzmir'in sıcaklarında su ısısı 30 derecelere çıktığı için dengeyi bu şekilde koruyorum. Kışın ise kademeli olarak 25 ve 24 dereceye düşürüyorum. Evde kombi çalıştığı için 24 derecenin altına inmemeye özen gösteriyorum.

Bakteri Popülasyonu

Akvaryumu temiz tutan şey filtrenizdeki süngerler değil, içindeki malzemelerin üzerinde yaşayan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler sadece filtrede değil, kumda ve dekorlarda da yuvalanır. Özellikle gözenekli kumlar, bakteri popülasyonu için harika birer ev sahipliğidir. Cam gibi berrak bir suyun sırrı, bu bakterilerin sağlıklı çalışmasıdır. Balık dışkıları ve yem artıkları amonyak üretir; yararlı bakterilerimiz önce amonyağı nitrite (yine zehirlidir), ardından daha az zararlı olan nitrata çevirir. Nitrat tolere edilebilir bir maddedir ancak birikince su değişimi şart olur. Balık yüküne göre haftalık %20 su değişimi idealdir; ancak iyi bir filtrasyon ve zemin kurulumuyla bu süreyi 2 haftada bir %20 değişimle de yönetebilirsiniz. Filtre temizliği konusunda ise altın kural şudur: Asla musluk suyu kullanmayın! Klor ve sıcaklık farkı tüm bakterileri öldürür, bu da amonyak patlamasına ve kötü kokuya yol açar. Filtre temizliği gerektiğinde, akvaryumdan aldığınız bir miktar su ile süngerleri hafifçe çalkalamanız yeterlidir.

Makaleyi çok uzatmadan, kendi bakım rutinimi özetleyeyim:

2-3 haftada bir, akvaryum suyumun bir kısmını çekiyor ve yerine dinlendirilmiş su ekliyorum. Eklediğim suyun ısısının akvaryumdaki suyla 1-2 dereceden fazla fark etmemesine dikkat ediyorum. Dip çekimi yaparak biriken atıkları uzaklaştırıyorum.

Dış filtremi senede sadece 1 kez, yine akvaryum suyuyla temizliyorum.

2-3 ayda bir ise ön camdaki yosunları eski bir kredi kartı ile kazıyarak temizliyorum.

Gördüğünüz gibi akvaryum hobisi benim için bu kadar basit! Unutmayın; akvaryum hacminiz ve filtrasyon kapasiteniz ne kadar yüksekse, bakımınız o kadar kolaylaşır.

Özetle: Akvaryum hobisi zor değil, sadece doğru kurulum gerektiren harika bir tutkudur.

Beğeni, yorum ve tüm forum özelliklerinden yararlanmak içinTüm özellikler için üye olun.

Şu an okuyanlar 0

Şu an başka okuyucu görünmüyor.

Yorumlar (1)

Yorum yazmak ve tartışmaya katılmak içinYorum için üye olun.

Akvaryum işinin en zor kısmı temizlik tarafıdır. Özellikle dip temizliği yapmak uğraştırıyor. Yeni başlayanlar akvaryumu cam kenarına koymayın acayip yosun oluyor :)